Kapadokya Gündem Kapadokya Gündem

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Emel Kaçar ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Memet Varol tarafından yayınlanan “Bioaccumulation of Metals in Various Tissues of Fish Species in Relation to Fish Size and Gender and Health Risk Assessment” başlıklı makale, TÜBİTAK desteği ile yayın teşvik ödülü aldı 

NEVÜ Avanos Güzel Sanatlar MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğr. Gör. Dr. Emel Kaçar, “Kayseri’de bulunan Yamula Barajı, 2003 yılında Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak üzerine inşa edilmiş olup elektrik üretimi, balık yetiştiriciliği, sulama, eğlence ve balıkçılık yapılması nedeniyle Türkiye’nin önemli projelerinden birisidir.  Yamula Rezervuarı’nda yaşayan balık türlerinin önemli bir kısmı Cypriniformes takımının üyeleridir. Türkiye’de bu takıma ait birçok balık türünün metal seviyeleri ile ilgili çok sayıda çalışma olmasına rağmen, Capoeta tinca ve Squalius pursakensis ile ilgili az sayıda çalışma bulunmaktadır. Ayrıca her iki balık türü de bölge halkı tarafından yaygın olarak tüketilen, ekonomik değeri yüksek olan endemik türler arasındadır” diye konuştu. 

Ayrıca Current Pollution Reports dergisinde paylaşılan makalede Yamula Barajı’ndan elde edilen Capoeta tinca ve Squalius pursakensis karaciğer, solungaç ve kas dokularında 17 metal ve element seviyelerinin (Zn, Sr, Mg, Cr, As, Fe, Pb, Ba, P, Cu, Na, Co, Ni, Ca, Mn, Cd ve K) tespit edildiğini öğrenen Öğr. Gör. Dr. Emel Kaçar, “Makalemizde bu metallerin yetişkinlerde tahmini günlük tüketimi (EDI) dikkate alınarak bu husustaki potansiyel insan sağlığı riskleri değerlendirildi. Bölgede yaşayan nüfus için balık tüketim sıklığı baz alınarak hedef tehlike katsayısı (THQ) ve kanserojen risk (CR) değerleri tespit edildi. Ayrıca ağır metallerin balık kasındaki sağlık risk ve faydalarının yanı sıra tüketiciler için güvenli balık tüketim miktarlarının belirlenmesi bakımından çalışma oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.