Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonu öngördükleri şekilde düşürmeye başladıklarını ifade ederek, "Enflasyonun tedrici olarak tek haneli seviyelere kalıcı bir şekilde inmesini sağlayacağız. İnşallah nisan ayı enflasyon rakamları açıklandığında yüzde 50'lerin oldukça altında bir seviyeye ulaşmış olacağız." dedi.

Nebati, Capital, Ekonomist ve StartUp dergileri tarafından Hayat Holding ana sponsorluğunda "Tek Dünya Ortak Gelecek" temasıyla NG Enjoy Sapanca Otel'de gerçekleştirilen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, ekonomi, siyaset, iş dünyası ve akademiden değerli isimleri 10 yılı aşkın süredir bir araya getirerek bir markaya dönüşen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Sakarya'da Feci Trafik Kazası: 'Baba Oğul Öldü' Sakarya'da Feci Trafik Kazası: 'Baba Oğul Öldü'

İş dünyasıyla ve akademisyenlerle farklı konu başlıkları altında sık sık bir araya geldiklerini dile getiren Nebati, tüm talep ve önerileri birlikte değerlendirdiklerini bildirdi.

Nebati, bugün Türkiye'nin, yaşanan bölgesel ve küresel tüm krizleri fırsata çevirebilen, her alanda stratejik manevra kabiliyeti yüksek bir devlet aklına sahip olduğuna dikkati çekerek, "Her ülkenin kendi ekonomik koşullarına göre farklı politika setlerini devreye aldığı bu süreçte bizler, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı Türkiye Ekonomi Modeli'mizi devreye aldık. Böylelikle, krizlerin zirve yaptığı 2022 yılında dahi yüzde 5,6 büyüyen ekonomimiz bu modelin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Türkiye ekonomisi, sergilediği güçlü performansla G20 ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olmayı başardı." diye ekledi.

Bakan Nebati, Tüketici Güven Endeksi'nin 87,5 ile salgın öncesi seviyelerine yükseldiğine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

"11 ilimizi ve 14 milyondan fazla insanımızı doğrudan etkileyen deprem felaketine rağmen 2023 yılında da ekonomik aktiviteye dair öncü göstergeler büyümenin devam ettiğini gösteriyor. Salgın dünyayı çok yordu. Vuhan'da hapşıran Sapanca'dakini hasta etti. Dünya adeta bir vücut gibi. Küresel ekonomi çok ciddi bir şekilde stres altına girip yorulurken Türkiye pozitif olarak ayrıştı. 'Pozitif olarak ayrışacağız, büyümeye devam edeceğiz' dediğimizde hayata iyi bakmayanlar 'Olmaz' dediler. Oldu mu, oldu. Hemen sonrasında tam dünya kendisini toparlamaya çalışırken yeni bir dünya düzenine doğru giderken Rusya-Ukrayna Savaşı da bütün dünyayı esir etti, emtia fiyatlarının tamamında tarihi zirvelerin olduğu bu dönemde 'Biz ayrışacağız' dedim. Çünkü Türkiye'ye güveniyoruz, gücünü ve avantajlı noktalarını biliyoruz."

Bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin öncü göstergelerin büyümenin sürdüğünü gösterdiğini dile getiren Nebati, asrın felaketiyle karşı karşıya kalan Türkiye'de büyük can ve maddi kayıpların yaşandığını, buna rağmen büyümenin devam ettiğini belirtti.

Nebati, daha ilk çeyrekten itibaren 6 Şubat depreminden sonra attıkları adımlar ve uyguladıkları politikalar, Türkiye Ekonomi Modeli'nin ortaya koyduğu başarılı performans, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dirayetli duruşu ve kararların tam zamanında, hatta piyasada talepler oluşmadan önce gerçekleştirilmiş olmasının bu başarıyı sağladığını ifade etti.

Tüketici Güven Endeksi'nin yüzde 87,5 ile salgın öncesi seviyelerin üzerine yükseldiğini yineleyen ve böylesi bir dönemde seçime gidildiğine işaret eden Nebati, küresel sarsıntılarla geçen salgın sonrası dönemde, iş insanlarının, oluşan yeni fırsatları en iyi şekilde değerlendirebilmesi için gereken her türlü tedbiri aldıklarını, tüm desteği sağladıklarını ve sağlamaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Nebati, bu zirvenin gündem maddelerinden biri olan iş yaşamı ve refaha katkı sağlayan toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında da önemli mesafeler katettiklerini aktararak, "Hükümet olarak, almış olduğumuz tedbirler ve geliştirdiğimiz teşvik mekanizmaları sayesinde ülkemizde kadın istihdam oranı yüzde 30,4 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Kadın istihdamına, kadın girişimcilerimize ve kadın kooperatiflerine sağladığımız kapsamlı destekleri ilerleyen dönemde de artarak sürdüreceğiz." dedi.

Nebati, küresel salgının başlamasıyla birlikte tüm dünyada ortaya çıkan talep yönlü enflasyon sorununun, 2022 itibarıyla enerji ve gıda başta olmak üzere emtia fiyatlarında yaşanan yüksek artışlar nedeniyle arz yönlü bir yapıya dönüştüğünü bildirdi.

Dünyada artan enflasyon ve hayat pahalılığına karşı aldıkları tedbirlerle ve küresel normalleşmenin de katkısıyla enflasyonu öngördükleri şekilde düşürmeye başladıklarını vurgulayan Nebati, "Enflasyonun tedrici olarak tek haneli seviyelere kalıcı bir şekilde inmesini sağlayacağız. İnşallah nisan ayı enflasyon rakamları açıklandığında yüzde 50'lerin oldukça altında bir seviyeye ulaşmış olacağız." diye ekledi.

Sıkı para politikaları nedeniyle ABD ve Avrupa'da yaşanan banka iflasları küresel ekonomi için tehdit oluştururken Türk bankacılık sektörünün aktif kalitesi, güçlü sermaye tamponları ve süreklilik arz eden karlılığıyla sağlam bir duruş sergilemeye devam ettiğini belirten Nebati, "Yeni teknolojiler ve inovatif girişimlerin hem firmalarımızın hem de ülkemizin rekabet gücünü önemli ölçüde artıran faktörler olduğunun da farkındayız. Bu sebeple AR-GE yatırımlarının artması yönünde sağlam adımlar atıyor, stratejik sektörleri ve teknoloji yoğun yatırımları, selektif kredi politikamızla destekliyoruz." dedi.

AA-20230428-30983821-30983820-BAKAN_NEBATI_ULUDAG_EKONOMI_ZIRVESINDE_KONUSTU-min