Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen, Türkiye'nin en kritik teknoloji projelerinden biri olan KAAN, başarılı ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
KAAN'ın uçuş öncesinde bir dizi kapsamlı testten geçtiği biliniyor. Fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik test, atalet ve statik testlerle kontrol yüzeylerinin sınanması, iniş takımı düşürme testleri ve aviyonik sistemlerin entegrasyonu gibi aşamalar titizlikle tamamlandı. Ardından pistte yavaş ve hızlı taksi testleri yapıldı.
KAAN, Mürted Hava Meydanı'nda sabahın erken saatlerinde pistten havalanarak tarihi bir anı yaşattı. İlk uçuşun pilot koltuğunda deneyimli test pilotu Barbaros Demirbaş bulunuyordu.
17 Mart 2023 tarihinde hangardan çıkan KAAN, 11 aylık bir süreç sonunda havaa arındırılmış. Türk mühendisleri tarafından özenle tasarlanan ve imal edilen KAAN'ın kanat açıklığı 14 metre, yüksekliği 6 metre ve uzunluğu ise 21 metre. Kokpit tek kişilik ve donanımıyla dikkat çekiyor. Çift motoru, yüksek manevra kabiliyeti, düşük radar izi, gövde içi silah taşıma kapasitesi ve elektronik harp yetenekleri KAAN'ı diğerlerinden ayırıyor.
KAAN, 5. nesil savaş uçağı kategorisinde Türkiye'yi dünya çapında beş ülkeden biri haline getirecek. Bu muharip uçak, hava-hava ve hava-yer hedeflerine karşı stratejik bir tehdit oluşturacak yeteneklere sahip. Yüksek hava muharebe menzili ve süpersonik hızda hassas ve etkili vuruşlar yapabilecek.
İlk uçuşunun ardından KAAN, uluslararası basının da dikkatini çekti. Birçok önemli yayın kuruluşu ve televizyon kanalı, KAAN'ı manşetlerine taşıdı. ABD merkezli Business Insider, KAAN'ın Türkiye için büyük bir adım olduğunu ve ülkenin F-16 filosunun yerini almasını umut ettiğini belirtti. KAAN'ın dünkü uçuşunun, özellikle ABD ile yaşanan F-35 gerilimi sonrasında gelecek için umut verici bir adım olduğunu vurguladı.