Süleyman Özgün, Acıgöl'de ev ziyaretlerini sürdürüyor Süleyman Özgün, Acıgöl'de ev ziyaretlerini sürdürüyor

Acıgöl İlçesine bağlı Tepeköy Köyünde denemesi yapılan “Levent Bey" ile “Onaran-2015" Yerli ve Milli Patates Çeşitlerinin Demonstrasyonu için Tarla Günü düzenlendi.  

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Acıgöl İlçe Müdürlüğü ve Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen Tarla Gününe; Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, İlçe Müdürü Taner Düzgün, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak teknik elemanlar ve bölge üreticileri katılım sağladı. 

Hasat öncesi katılımcılara demonstrasyon çalışması ile ilgili tanıtıcı bilgiler verildi. 

Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş konuşmasında “Tarım ve Orman Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın Sloganıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğümüz demonstrasyon çalışmalarında, 2 çeşidimizi tarla şartlarında görmek amacıyla Ercan Altay'ın arazisinde demonstrasyon faaliyetini gerçekleştirdik, Sezon boyunca takibini gerçekleştirdiğimiz Levent Bey ve Onaran-2015 çeşitlerinin hasadını gerçekleştireceğiz" dedi ve desteklerinden dolayı Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ve emeklerinden dolayı üreticimize teşekkür etti. 

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak konuşmasında “Enstitümüz 2005 yılından beri yürüttüğü ıslah çalışmaları neticesinde 10 adet yerli ve milli patates çeşidi ülke tarımına kazandırdı.  Biz sadece patates çeşitlerini Ülkemiz tarımına kazandırmakla kalmadık 8 tane patates çeşidimiz de pazarlama ve satış hakkını şu anda yerli firmalarımıza devrettik. Özel firmalarımızla birlikte şu anda hem sertifikasyon hem de tohumluk üretimleri devam ediyor. Burda gerçekleştirdiğimiz “Levent Bey" ile “Onaran-2015" yerli tohum çeşitlerimizin deneme ekimleri başarılı olup, bu iki çeşit 2023 yılı içerisinde ilk kez satışa çıkarılmıştır. Patateste S1 kademe yani sertifikalı bir kademe dediğimiz kademeye kadar yani üreticimizin kullanmaya kadar geçen süre 6 yıldır. 6 yılın sonunda başladığımız iki çeşidimiz şu anda çok şükür üreticilerimize buluşuyor, Yani bu iki çeşidimizin tohumlarına üreticilerimiz ulaşabilirler, İnşallah önümüzdeki dönemlerde tarladan soframıza kadar artık yerli çeşitlerimizi göreceğiz" dedi.  TARLA GÜNÜ DÜZENLENDİ