UNICEF, 2016 ile 2021 yılları arasında afetlerden etkilenen çocuklarla ilgili “Değişen İklimde Yerinden Edilen Çocuklar” adlı bir rapor yayınladı. Raporda, sel, fırtına, kuraklık ve orman yangınları gibi hava koşullarından kaynaklanan felaketler nedeniyle 6 yılda 44 ülkede, 43,1 milyon çocuğun ülke içinde yerinden edildiği belirtildi.
Bu verilere göre günde ortalama 20 bin çocuk yerinden edilirken, sel ve fırtınalar nedeniyle 40,9 milyon, kuraklık sonucu 1,3 milyon, orman yangınları nedeniyle de 810 bin çocuk yerinden edildi.
Raporda çocuk nüfus oranına göre fırtınalardan en çok Dominika ve Vanuatu gibi küçük ada ülkelerindeki çocukların etkilendiği belirtilirken, sel felaketleri ise en çok Somali ve Güney Sudan'daki çocukları etkiledi.
“Nehir taşkınları nedeniyle 96 milyon çocuk risk altında”
UNICEF raporunda, çatışmaların yaşandığı ve yoksullukla mücadele eden ülkelerdeki çocukların yerinden edilme riskinin diğer ülkelere kıyasla daha yüksek olduğu vurgulandı. Afetlerin yaşandığı Haiti’nin aynı zamanda şiddet ve yoksullukla mücadele ettiği kaydedilen raporda, aşırı hava koşullarından orantısız bir şekilde etkilenen Mozambik gibi yoksul ülkelerin, gelecekte yerinden edilme riskiyle karşı karşıya olan savunmasız çocuk sayısının en fazla olduğu ülkeler arasında yer aldığı ifade edildi.
Rapor, mevcut iklim verilerine göre nehir taşkınlarının önümüzdeki 30 yıl içinde yaklaşık 96 milyon çocuğu, siklonların 10,3 milyon ve fırtınaların ise 7,2 milyon çocuğu yerinden edebileceğini ortaya koydu.
Değişen iklimin bir sonucu olarak hava olaylarının daha sık ve şiddetli olmasının beklendiği gerekçesiyle gerçek rakamların bunlardan daha yüksek olacağı tahmin ediliyor.